Animasi Seefood Setaraf Filem Animasi antarabangsa

Seefood, sebuah filem animasi terbitan Silver Ant Sdn. Bhd. yang diedarkan oleh Grand Brilliance Sdn. Bhd. merupakan salah satu hasil kerja anak muda tempatan yang patut dibanggakan.

Selain berjaya menghasilkan kualiti grafik bertaraf antarabangsa, filem yang sudah banyak kali dipertikaikan ejaan Seefood yang sebenarnya bermaksud seeing food itu memaparkan jalan cerita yang sarat pengajaran serta amat sesuai buat tontonan si cilik.

Filem animasi arahan Goh Aun Hoe itu juga telah berjaya ditayangkan di lebih 90 buah negara di seluruh Amerika Utara, Eropah, Amerika Latin dan Asia.

Malah, menurut Aun Hoe lagi filem animasi berbahasa Inggeris pertama di Malaysia itu mengekalkan usaha 100 peratus bakat tempatan.

“Filem ini memakan masa selama lebih dua tahun untuk disiapkan sepenuhnya manakala kajian yang dilakukan untuk Seefood juga mengambil masa yang panjang iaitu hampir sepuluh tahun.

“Sebab filem ini lambat dikeluarkan adalah kerana masalah kewangan. Selain sukar untuk mendapatkan bahan mentah dan tenaga kerja yang bermutu, kami perlu sentiasa memantau kualiti yang bakal dihasilkan,” katanya yang ditemui ketika sidang akhbar dan sesi tayangan perdana filem animasi Seefood di Cineleisure, Mutiara Damansara, Petaling Jaya baru-baru ini.

Animasi Malaysia | seefood
By GilerAnimasi  |  View on Facebook


Animasi Malaysia | seefood
By GilerAnimasi  |  View on Facebook


Seefood mengisahkan tentang pengembaraan seekor jerung bernama Pup dan sahabat baiknya Julius ke daratan apabila berdozen telur ikan jerung dalam terumbu karang dicuri pemburu haram dari perairan.

Tanpa mengambil kira risiko dan bahaya yang bakal ditempuhinya, Pup nekad untuk menyelamatkan adik-beradiknya.

Julius yang khuatir akan keselamatan Pup muncul dengan sutnya yang menyerupai robot akuarium untuk memburu makanan di daratan.

Malangnya, Julius pula yang menjadi mangsa tangkapan seorang nelayan yang tamak dan Pup pula yang bertindak untuk menyelamatkan kawan baiknya daripada menjadi hidangan sup jerung istimewa.

Penggambaran filem itu dilakukan oleh studio animasi Silver Ant Sdn. Bhd. dan penyelidikan terhadap pelbagai jenis spesies ikan serta persekitarannya dijalankan selama tiga bulan di akuarium, kawasan kampung di Sekinchan serta beberapa buah pantai di sekitar kawasan Pantai Timur Semenanjung Malaysia.

Seefood dibiayai menerusi geran dana e-kandungan Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar (MOSTI) dan telah memenangi tiga anugerah dalam Majlis Anugerah Animasi pada tahun lalu menerusi kategori animator tiga dimensi terbaik, animasi terbaik dan montaj animasi terbaik.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Primeworks Studios Sdn. Bhd., Ahmad Izham Omar, pihaknya bagaimanapun tidak meletakkan sebarang sasaran untuk filem itu.

“Mendapat kutipan pecah panggung bukanlah tujuan utama filem animasi ini dihasilkan tapi kami mahu memotivasikan animator-animator tempatan untuk bersama-sama menyumbangkan kemahiran dalam industri ini bagi penghasilan animasi yang bertaraf antarabangsa,” ujarnya.

Sari kata bahasa Melayu dan Mandarin disertakan untuk filem Seefood yang mula ditayangkan pada 8 Mac (hari ini) di 65 buah panggung wayang seluruh Malaysia dan Brunei.

Sementara itu, filem animasi itu juga bakal ‘terbang’ ke Jerman dan Indonesia pada bulan depan seterusnya ke China pada bulan Jun nanti.

0 comments:

Post a Comment